Presentatie Vallen en Opstaan

De Eindhovense band Bots heeft na meer dan veertig jaar nog niets van zijn strijdbaarheid verloren. Zaterdag presenteerde de groep de cd ‘Vallen en Opstaan’ met nummers over onder andere de loze verkiezingsbeloftes van politieke partijen en een nummer over zinloos geweld.
Curieu gegevens: de cd verscheen eerst in het Duits en daarna pas in de Nederlandstalige versie. En dat is des te opmerkelijker omdat Bots in de jaren 70 de eerste Nederlandse popgroep was die doorbrak met nummers in de eigen taal.

Het bekendst is het nummer ‘Zeven dagen lang’ dat nog steeds in de Top 2000 staat. Na vier albums in Nederland brak de band rond 1980 ook in Oost- en West-Duitsland door. Volgens toetsenist Kees Buenen zijn er in Duitsland nog steeds veel fans die nummers als ‘Aufstehen’ en ‘Das weiche Wasser bricht den Stein’ woord voor woord meezingen.

Campagneband voor Die Linke

De Duitse revival van Bots begon toen de socialistische partij Die Linke de band in 2010 meevroeg op verkiezingscampagne. Bots trok met de partij door een groot deel van Duitsland en hield er uiteindelijk een platencontract bij een Duitse maatschappij aan over. “De cd is dus eerst in het Duits uitgebracht, maar er zijn in Nederland ook nog steeds veel mensen die van onze muziek houden, dus we vonden dat we voor hen met een Nederlandstalige versie moesten komen”, zegt zanger Rik Polman.

Op de cd staan nummers over de lege verkiezingsbeloftes van politieke partijen, over zinloos geweld en botox. Voormalig frontman en oprichter Hans Sanders wordt zeven jaar na zijn dood geĆ«erd met het nummer ‘Hans’.